V-am spus cât de mult nu suport vara? De prea multe ori, cred. Mă trezește prea devreme, mă topește, mă nenorocește. Când mă uit pe cer și văd soarele, mi se face brusc greață și îmi vine să mă bag la loc în pat.

Dar cică suntem adulți și astea sunt mofturi de prințesă (cică mi s-a mai spus și asta). Așa că trebuie să găsesc toate resursele și puterile să pot să supraviețuiesc până la jumătatea lui septembrie când lucrurile încep să se apropie de normal.

Asta înseamnă că, pe lângă rețetele ultra mega rapide, ușoare și care nu necesită multă preparare termică, am nevoie și de lucruri care să mă mențină în formă. Pe lângă tona de creme și loțiuni pe care le folosesc să nu mi se usuce pielea, am nevoie să mă și hidratez. Iar în zilele caniculare o fac preventiv – băuturi de toate tipurile și multe fructe pentru mineralizare.

Cu alcoolul mai pe minim că nu vreau să mi se facă rău. Hmmmm, e aproape dubios că nu îmi aduc aminte când am băut ultima oară vodkă.

Dar să trecem la ale noastre și să vă prezint topul meu de băuturi preferate pentru vară.

Top 10 băuturi de vară – Ioana & Bogdan

1. Berea ghimbir Bundaberg – o găsiți peste tot: la Mega, la magazinele naturiste, în Kauf, Carrefour și altele. Este o bere de ghimbir autentică din punctul meu de vedere. Dintre câte am gustat, aceasta mi se pare că oferă un gust natural și o aromă puternică de ghimbir. Am încercat să fac și în casă, dar pentru că are nevoie de timp de fermentare, iar eu sunt foarte pofticioasă, am băut adesea limonadă cu ghimbir. Berea am cumpărat-o. Atenție la alte firme – cel mai des am văzut că scrie pe etichete „bere cu aromă de ghimbir”. Ceea ce mi se pare scârbos și necinstit. Adică ori e bere de ghimbir ori e cu aromă?!

Citeşte şi...  Me & Food Photography

2. Old Mout kiwi & lime și passsion fruit & apple – astea două sortimente sunt preferatele mele ale cidrului Old Mout. Se găsește la preț bun la Carrefour. Nu se compară cu Strongbow. Old Mout e mult mai aromat și răcoritor. E atât de bun că îl cumpărăm și iarna.

3. Cidru de mere și de pere de la Ikea – nu știu dacă mai au nevoie de vreo descriere. Au fost preferatele mele încă de când s-a deschis magazinul acum niște ani buni. Nu prea sunt la îndemână pentru că nu am o pasiune să mă îmbulzesc așa des la Ikea, dar am grijă ca de câte ori trec pe acolo să îmi fac plinul. Dulci și aromate, merg la fix într-o zi toridă.

4. Ice tea cu pin – tot la Ikea mai nou am găsit ice tea cu pin și cu mesteacăn. Cel cu pin mi se pare mult mai răcoritor și revigorant. Ceaiurile sunt mai puțin dulci decât cidrul, iar cel cu pin e preferatul nostru. Mai pe la începutul verii chiar am cumpărat un sirop de pin de la plafar și am făcut suc cu apă minerală. Gustul îmi aduce aminte de copilărie, când lumea trăgea mai spre lucruri naturale, decât spre cola&co. Recomand.

5. Natahtari limonada de pere de la Berekza – încă un lucru de încercat de la prietenii noștri ruși. Limonada cu pere urcă în top (apropo, lista nu e în ordinea preferințelor pentru că mi-ar fi foarte greu să aleg – le-aș pune pe toate pe locul 1) cu minunatul ei gust. Ușor acidulată și nu foarte dulce, cu gust pregnant de pere și ușor acrișoară – încă o armă puternică împotriva căldurii nesuferite. Mai au o variantă cu tarhon. Este și ea răcoritoare, dar, nu știu de ce, în capul meu o asociez cu gustul de medicament de când eram copil.

6. Kvas Taras de la Berezka – la câte recomandări am făcut magazinului ăstuia, ați spune că mă plătesc să îi laud. Dar nu e așa și puteți să vă convingeți singuri încercând. Kvas bem încă de anul trecut când eram aproape abonați, mergând săptămânal să ne luam doza. Este o băutură din cereale cu gust caramelos, fără alcool. Aduce puțin cu gustul de bere brună, dar nu e amară, ci ușor dulce și foarte răcoritoare.

Citeşte şi...  Micul dejun perfect

7. Bere Asahi japoneză – pe asta a descoperit-o Bogdan, care are o pasiune pentru cultura asiatică. Da, cultură înseamnă și bere. Nu este amară, nici foarte acidulată, ca preț este foarte accesibilă. Se găsește în Carrefour.

8. True drinks – energizant, bere de ghimbir și apă tonică, toate naturale. Le găsești pe Bei ce vrei (e magazinul meu preferat de băuturi online). Poate că prețurile sunt cam mari, dar prefer să dau un ban în plus și să am un produs de calitate. Sunt perfecte să fie consumate ca atare, dar și în cocktails. Sunt chiar recomandate pentru cocktails – acum să fim serioși, de ce ai da o grămadă de bani pe băuturi scumpe ca să faci cocktail cu cola sau alte prostii?  Sunt considerate produse premium.

9. Bere Tsingtao chinezească – berea asta am cumpărat-o fix la mișto pentru că mai avem seri în care experimentăm cu tot felul de băuturi noi și cu denumiri amuzante (apropo, să nu încercați Bishop’s Finger – este îngrozitor de scârboasă). Cu tot miștoul făcut pe seama produselor chinezești, berea asta e chiar bună și a trecut rapid în topul preferințelor noastre. O găsiți la Carrefour și Kauf.

10. Bere Baltika Extra de la Berezka – da, Berezka ocupă multe locuri în topul nostru de vară (la iarnă o să intre și cu vodka :)))) ). Are aproape 9% alcool și nu aveam cum să o refuzăm. Cu un gust puternic, ușor amar, ajunge să potolească rapid setea după o zi lungă în care de abia aștepți să ajungi acasă și jinduiești la un pahar cu bere rece.

Citeşte şi...  High on life

După cum vedeți am introdus și beri în lista de răcoritoare. Pentru că așa le consider. Rușii până în 2012 (parcă) nici nu considerau berea ca fiind alcool. Am rămas și eu pe frecvența aia. Unii spun că berea fiind o băutură din cereale este mult mai mineralizantă decât apa. Nu știu ce să zic. Cred ca totul consumat cu măsură poate avea efect benefic asupra organismului. Cică berea ar ajuta și pielea să se refacă după plajă, iar alții o folosesc să își uniformizeze bronzul. Hmmm, duș cu bere? Cum ar fi asta?

Până la urmă e treaba fiecăruia ce face. Deși mă joc și mă alint, sunt foarte prevăzătoare când vine vorba de căldură. În zilele caniculare nu consum alcool deloc dacă resimt disconfort termic și cu atât mai mult nu consum alcool când e soarele pe cer. Deși apa e cea mai bună, uneori devine plictisitoare. Așa că mai suplimentăm și cu mai-sus-menționatele. Și cu ceaiuri pe bază de fructe și plante, cu apă infuzată (ca la spa cu castraveți), evitând cafeină (deci și orice tip de frappe) și teina din orice surse (nu ceai negru sau verde).

Cel mai bine e ca fiecare să își cunoască organismul și să se ghideze după propriile gusturi și senzații. Sper că v-a plăcut topul meu. Voi reveni și cu altele.

*În frigider acum se află fix băuturile pe care le vedeți în poză (ice de de la Ikea cu pin si mesteacan, limonada de pere de la Berezka, cidrul de mere și pere de la Ikea și berea de ghimbir). Mi-ar fi fost cam imposibil să am toate băuturile menționate pentru că am un frigider minuscul (coșmarul oricărui foodie) și că oricum nu ar fi rezistat intacte până la poză :)))) Cu frigiderul o să o rezolvăm în toamnă, când în sfârșit ne mutăm la casa noastră – gata cu chiriile, cheers!