Micuţa burgheză din mine adoră să se răsfeţe la brunch. Mai ales duminică dimineaţa. Cum activităţile pe care le întreprind nu îmi permit acest lucru mai mereu, brunch-ul se transformă într-o sărbătoare atunci când are loc. Da, da, ador să sărbătoresc „nimicurile” vieţii. Mimosas, clătite pufoase cu ricotta, bacon crocant, fructe rumenite pe grătar (că tot e sezonul lor, caramelizează nişte piersici pe grill), fritatta, quiche, lapte infuzat cu anason şiiiii… ceva care nu ar trebui să lipsească de la niciun brunch bagels proaspeţi. Calzi, rumeni, pe care să întinzi cremă de brânză de toate soiurile (mie îmi place varianta cu ardei iute), unt de nuci şi alune, unt şi miere (vis!), pastă de măsline, pateu de peşte afumat… Mă opresc aici pentru că deja băloşesc pe tastatură şi de abia mi-am recuperat laptopul de la terapie intensivă.

După ce am tânjit îndelung la personajele din filme (m-aţi prins, filmele sunt o bună sursă de informaţii culinare), care îmbucau cu poftă minunaţii bagels, mi-am zis că nu se mai poate aşa ceva şi că e timpul să pun şi eu cuptorul la treabă.

Reţetă simplă de bagels

Am amestecat 300ml de apă călduţă cu 1 pliculeţ de drojdie uscată (7g – sau 15g drojdie proaspătă) cu 2 linguriţe de sare, 2 linguri de zahăr şi 2 linguri ulei (de floarea soarelui sau măsline sau de care îţi place, dar produsul finit va împrumuta din aromă). Apoi am încorporat amestecul lichid în 500g de făină albă şi am frământat până am obţinut un aluat omogen.

Citeşte şi...  Cremă de cappuccino

Între timp, am pus pe foc o oală cu 3 litri de apă şi 1 lingură de bicarbonat de sodiu, iar cuptorul l-am încins la 200°C (foc mare, adică).

Până să fiarbă apa, am împărţit aluatul în 12 bucăţi pe care le-am modelat în formă de bagel (adică un inel mare şi gros, cu gaura din mijloc cam cât o monedă de 50 de bani). După ce apa a dat în clocot, am adăugat în ea câte 3 bagels (aici variază de cât de lată este oala, dar încearcă să nu adaugi mai mulţi de 4 deodată), pe care i-am fiert câte 1 minut. I-am scos cu o spumieră şi i-am aşezat într-o tavă mare tapetată cu hârtie de copt. Am procedat aşa cu toţi, apoi i-am dat la cuptor. După ce au început să se umfle şi să capete uşor crustă, am scos tava din cuptor şi i-am uns cu lapte (poţi face asta şi cu ou sau chiar cu apă, apoi să presari seminţe – se vor lipi mai bine), apoi i-am dat din nou la cuptor până s-au rumenit – aproximativ 15 minute. Bagels trebuie să fie crocanţi la exterior şi pufoşi în interior.

Tehnica e simplă şi similară cu cea a clasicilor covrigi, despre care o să vă povestesc într-o altă zi 🙂 Până atunci, s-aveţi poftă!

Citeşte şi...  Bruschete cu brânză de capră și piersici

Iar dacă vă e lene să faceţi şi vă aflaţi în Bucureşti, puteţi să încercaţi Bagel Brunch şi Sunday Bagel and Coffee.