Sună ciudat, nu? Totuși, chiar funcționează!

Din întâmplare chiar se pare că am rămas fără cafea. Nu sunt eu cine știe ce băutoare de cafeină, dar dacă simt nevoia de un plus de energie în zilele în care nu prea m-am odihnit cum trebuie mai bag o doză de cafea aromată.

Pentru că nu vreau să devin dependentă de așa ceva nu fac abuz. Beau rar și transform asta într-o adevărată experiență – am câte o cană specială pentru diferitele tipuri de cafea pe care m-am obișnuit să le beau (tari, aromate, cu mult lapte, reci, calde – de care îmi pot imagina), mă pun în fotoliu cu o carte sau o revistă, privesc ploaia (când e cazul) și ascult jazz. Divin, nu? Dar pentru așa ceva nu am timp zilnic.

Da, și tocmai pentru că beau așa rar am uitat că rămăsesem fără. Azi noapte m-au chinuit maimuțele (a se citi pisicile) și somnul a fugit fără gând să se mai întoarcă.

Fără vlagă?

Așa că m-am trezit cam fără vlagă, cu dinții încleștați, cam anchilozată și fără chef de nimic. Tragedie?! Nu, deloc. Pentru că am știut imediat soluția optimă pentru a mă redresa.

Vorbeam de schimbări de stil de viață, de sport, de găsirea soluției croite perfect pentru fiecare. Știam că dacă îmi propun să fac sport zilnic ar fi fost ceva nerealist și la un moment dat aș fi ajuns să urăsc (cum urăsc orice chestie repetitivă și impusă) să fac asta – deși mă face să mă simt atât de bine. Numai ideea de a mă obliga să fac ceva, orice, zilnic îmi provoca o oarecare greață. Să mai fie și greu? Fugi de aici!

Citeşte şi...  Skinny plate – controlul porțiilor când ții dietă

DAAAAAAAR mi-am schimbat perspectiva. În primul rând stretchingul nu prea intră la categoria sport – adică da, da’ nu. E mai mult o modalitate de a-ți întreține articulațiile, o încălzire, un sport pre-sport necesar pentru sănătatea zilnică, pentru buna funcționare.

E ușor!

Și se termină repede. Și mă simt minunat după – asta am observat în timp pentru că am vrut să fiu sigură că stretching-ul e cel care îmi dă starea de bine, că nu are legătură cu contextul în care mă aflu.

Așa că acum, în zile crappy, chiar dacă nu am chef/energie de un antrenament complet, tot reușesc să mă mobilizez și să mă motivez să îmi întind puțin mușchii și să îmi rotesc articulațiile.

Rezultatul a doar 10 minute de stretching?

Mă simt mai ușoară, mai relaxată, nu mai îmi simt mușchii blocați, spatele nu mai stă țeapăn, mă simt mai flexibilă, mai energizată. Sunt foarte fericită că am descoperit acest mic truc pentru că adesea, din cauza stresului, dorm cu dinții încleștați, iar dimineața mă dor cumplit pentru că tot nu reușesc să îmi relaxez mușchii. După sport totul e ok. Știți că exercițiul fizic determină creierul să secrete endorfine, da? Hormonii ăia ai fericirii nu sunt aiureli, există și își fac treaba la fix dacă știm să îi stimulăm. Și, da, e atât de simplu. Doar câteva minute de efort, de punere în mișcare a organismului, fac sângele să circule și să stimuleze starea de bine.

Citeşte şi...  BBQ me with love

Tot sportul ajută la diminuarea cortizolului, un alt hormon util pentru energia noastră, dar care în cantități mari (produse în perioade stresante sau în lipsa somnului odihnitor) te ține încordat și creează un bagaj întreg de probleme.

Inspirație

Pentru inspirație am pornit de la un antrenament al lui Pavel Tsatsouline pentru încheieturi și articulații. Pare simplu? Pare complicat? Depinde de tine. Mi se pare important ceea ce spune – ”nu renunța!” Exersează treptat în ritmul tău, puțin câte puțin corpul se va obișnui.

Mi-a mai plăcut că zice că numărul de repetări trebuie să fie vârsta ta în ani per sens de rotire. Deci cu cât avansezi mai mult în vârstă, cu atât e nevoie să faci mai multă mișcare pentru a menține corpul sănătos. Așa cum zice și Pavel, articulațiile au nevoie să fie lucrate, să fie unse ca orice mașinărie funcțională.

Cred că asta m-a motivat cel mai mult: menținerea funcțională a articulațiilor, mai ales după ce am avut fractură de ligamente. După ce am exersat constant și am descoperit starea de bine în urma exercițiilor, nu am mai avut nicio strângere de inimă în legătură cu micul antrenament de încălzire.

Și dacă te gândești că nu e mare diferență între a nu face deloc sport și a face puțin stretching, ei bine, țin să te anunț că tot e mai mult decât zero. Chiar și dacă faci o repetare în plus e mai mult decât zero. E progres și progresul trebuie încurajat.

Citeşte şi...  E foarte uşor să faci un bine - donează sânge

Schimbările se fac în timp îndelungat și necesită răbdare, nu miracole.