În timp ce aștept cu nerăbdare schimbarea anotimpurilor și mă dedic noutăților din viața mea, mă regăsesc în noi combinații de ingrediente și arome care îmi iau mințile sau măcar îmi înnebunsc papilele.

Cam așa stau lucrurile, după cum am descoperit recent, atunci când vreau să mănânc ce îmi place, dar în cantități mai mici. Iar compensarea prin gust merită 100%.

Deși am mai regăsit combinația de lămâie și busuioc în rețete culinare (de exemplu, la fripturile de pui), la înghețată mai rar. Poate în niște sorbeto, dar nu mă omor după consistența apoasă și cristelele de gheață – de bine ce ziceam cu puțin timp în urmă că mă tot confrunt cu amigdalite neplăcute.

Așa că prefer înghețatele cremoase, fără ace de gheață, care își păstrează compoziția mai mult timp (nu se topesc repede grăbindu-te și pe tine să mănânci ca să nu te pătezi, ca mai apoi să te mai doară și gâtul).

Astfel am descoperit minunata combinație de mascarpone și lapte condensat care formează baza pentru toate înghețatele pe care le pregătesc în casă de vreo doi ani încoace – de la cea simplă de ciocolată până la combinații cu fructe de pădure și ierburi aromatice.

Înghețata asta cu lămâie și busuioc este un vis împlinit – are un gust divin, foarte apropiat de cel de albă-ca-zăpada (una din prăjiturile mele preferate, dar pe care încă nu am învățat de la mama să o fac), este răcoritoare, revigorantă și energizantă. Simt că îmi trezește simțurile și mă mai potolește în zilele în care căldura este copleșitoare.

Citeşte şi...  Sandvici în lipie cu omletă, rucola şi pesto

Iată cum se face:

Înghețată de lămâie și busuioc – rețeta

Se amestecă într-un bol de mixer 397g lapte condensat din conservă (dacă îl faceți în casă, puteți pune 400g – pe conserve scrie 397g, așa scriu și eu) cu 500g mascarpone. Cu blenderul, se încorporează în amestec coaja rasă de la 3 lămâi, zeama de la 2 lămâi și un pumn de frunze de busuioc proaspăt.

Important! Gustați mereu după ce adăugați zeamă de lămâie și frunze de busuioc. Eu am adăugat inițial zeama de la o lămâie și câteva frunze de busuioc, am mixat să le mărunțesc, apoi am gustat și am mai adăugat. Laptele condensat este deja foarte dulce și nu mai este nevoie de zahăr suplimentar. De aceea gustul se ajustează cu celelalte ingrediente și este important să gustați.

De exemplu, mie îmi place ca înghețata asta să fie mai acrișoară, mai revigorantă, așa că am pus coaja rasă de la 3 lămâi. Dar poate voi vreți să se simtă mai pregnant gustul de busuioc, așa că puteți adăuga mai mult busuioc. Nu există reguli – limita este cerul!

La dietă, gen

Ziceam că mănânc mai sănătos, mai puțin, mai ca la regim. Zic și fac. Păi cum înghețată la regim? Simplu! Nu mănânc 1kg de înghețată deodată, nu? Cam atât iese din rețeta asta.

Citeşte şi...  Masala chai

Plus că dacă ar fi să comparăm cu alte înghețate de pe piață, cea făcută în casă are un procent mare de lapte, nu de zahăr, coloranți și alte prostii.

Mai jos sunt două porții – cea mică este a mea (are cam 2 linguri de înghețată) și este recompensa că mă țin de treabă și am putut să sărbătoresc 13kg pierdute în ultimele 4 luni.

A se observa și biscuiții din poză. Au fost consumați 100g de biscuiți cu unt, de doi adulți într-o singură săptămână. Poate nu e mare lucru, dar pentru mine este un wow pe care nu l-am mai obținut până acum – se pare că poți slăbi și fără diete, fără încrâncenare, fără compromisuri, fără să renunți la ce îți place dacă știi să îți ajustezi cantitățile, să nu ai liste cu alimente interzise (da, mănânc și cartofi prăjiți – am scris despre asta aici), nu stai toată ziua pe scaun și faci din toată treaba o distracție, nu o tortură.

Așa că, da, mănânc și înghețată în timp ce slăbesc 😉