Scotocind mereu după reţete pe bloguri străine mereu mă lovesc de ingrediente care la noi nu se găsesc chiar pe toate drumurile. De cele mai multe ori trebuie să mă resemnez şi să caut să adaptez reţeta cu pricina cât mai aproape de realitate. Şi chiar dacă rezultatul final iese delicios, nu pot să nu mă gândesc cum ar fi ieşit dacă aveam exact ce îmi trebuie – uneori chiar mă întristează chestia asta şi nu mă mai pot bucura de rezultat (yeah, i’m sick like that).

Iar la deserturi e şi mai complicat pentru că dacă nu ai ingredientele exacte reţeta adaptată are cele mai mari şanse să fie un eşec.

Cum la noi nu prea se găseşte dulceaţa de lapte (în Bucureşti doar în băcănii şi alte magazine de specialitate am vazut, deşi în ultimul timp parcă nu prea), am căutat în toate colţurile Internetului până când am găsit o reţetă autentică (da, am o problemă şi cu scurtăturile) de dulce de leche tradiţională.

Adevărul e că nu se face greu, dar durează ceva timp. Iar ca preţ este mult mai avantajoasă metoda asta decât să cumperi din magazin.

Pentru 400g de dulceaţă de lapte am folosit 1 litru de lapte integral, 250g de zahăr, 1/2 linguriţă de bicarbonat de sodiu şi 1 linguriţă extract de vanilie. Mai întâi se pune laptele la fiert împreună cu zahărul şi vanilia, apoi când zahărul s-a dizolvat complet se adaugă bicarbonatul de sodiu. Atenţie aici! Va trebui să foloseşti un vas cu o capacitate mai mare de 2 litri, preferabil cu fundul dublat (ca să nu se lipească), pentru că în momentul în care vei adăuga bicarbonatul de sodiu, întreaga compoziţie îşi va mări volumul.

Citeşte şi...  Cidru de mere aromat

Tehnica e simplă. Până când dă laptele în clocot, focul trebuie să fie mediu spre mare, apoi mediu spre mic. Se amestecă din când în când, timp de 2 ore până când compoziţia se închide la culoare şi capătă consistenţa unei creme. Dacă nu ţi se pare foarte groasă, dar culoarea căpătată este cea de caramel, nu îţi face griji. Dulceaţa de lapte se va întări odată ce se va răci complet şi va sta la frigider.

Compoziţia se toarnă în borcane sterilizate, care se vor sigila şi astfel paote fi păstrată timp de câteva luni. Odată deschis borcanul, conţinutul trebuie consumat în timp de 1 săptămână.

Încearcă dulceaţa de lapte în reţeta de tort cu ciocolată şi caramel sărat. Pur şi simplu înlocuieşte caramelul cu dulceaţa de lapte.