Pe supa asta mi s-a pus pata rău de tot când am fost prima dată la 1001 de nopţi. Ador mâncarea libaneză, arăbească, turcească şi în general aromele Orientului. Pentru că cei de la 1001 de nopţi servesc supa doar până la ora 18, iar eu niciodată nu ajungeam la timp să o savurez, am executat zeci de încercări până când am găsit o reţetă pe gustul meu: o supă de linte foarte aromată, cremoasă, săţioasă şi sănătoasă.

Reţeta este foarte simplă. Se călesc în 2 linguri de ulei de măsline 2 căţei de usturoi, 1 ceapă mare şi 2 morcovi, toate tocate grosier, până se înmoaie. Se adaugă 3 litri de apă şi 350g de linte roşie. Se presară 1 lingură de sare, se acoperă cu un capac (eu fac asta ca să nu se evapore prea mult lichid şi să am mai multă supă la final, dar nu e obligatoriu să fiţi lacomi ca mine 🙂 ) şi se fierb până se pătrund legumele. Separat se prăjesc într-o tigaie fără ulei câte 2 linguriţe seminţe de coriandru şi de chimen (da, chimen, nu chimion) până îşi eliberează aroma. Se lasă să se răcească puţin, apoi se zdrobesc în mojarul cu pistil. Supa se pasează folosind blenderul (cel de mână sau cel vertical), apoi se adaugă condimentele.

Citeşte şi...  Chifle cu negrilică şi curry

Şi pentru ca supa e mult mai bună cu crănţenele din astea de lipie, toc câteva lipii vechi în fâşii, apoi le trag la tigaie şi în acelaşi timp le stropesc cu ulei de măsline (folosind un pulverizator – se găseşte în aproape toate magazinele mari).

Din cantitatea asta ies cam 10 porţii mici (350g). La noi se termină foarte repede pentru că e foarte gustoasă. Da, mon petit ami, mascul feroce de felu’ lui, adoră supa cu pricina. Deci e populară şi printre bărbaţi non-foodie.