Am ajuns la punctul acela din viaţă când cred că dependenţa de ciocolată nu are leac. Dacă acum ceva vreme mi-ar fi fost greu să aleg între o brânză franţuzească şi o felie de tort cu ciocolată, acum, după ce am făcut tortul ăsta, ştiu că mi-am descoperit slăbiciunea numărul unu.

Dacă tot vine Ziua Îndrăgostiţilor, de ce să nu o sărbătorim în cel mai delicios mod? Până la urmă, ce e aşa de rău să îţi găseşti motive de sărbătoare? Dacă ar fi după mine, aş ţine-o într-o petrecere şi veselie continuă. Şi cum e deja ştiut că mâncarea ne aduce pe toţi mai aproape, de ce să nu fie mâncare bună?

Să lăsăm vorbăria la o parte pentru că tortul ăsta necesită ceva răbdare şi efort.

Mai întâi am făcut blaturile. Am amestecat într-un bol de mixer 2 linguri de cacao, 220g de unt la temperatura camerei, 220g de zahăr brut măcinat (sau muscovado, sunt asemănătoare), 200g de făină, 50g de migdale măcinate, 50g de nuci măcinate, 3 ouă, 1 linguriţă extract de vanilie şi 150g de iaurt. După ce s-a omogenizat, am adăugat 1 plic (10g) praf de copt şi am mai amestecat puţin. Am uns bine cu unt o formă pentru tort, am încins cuptorul la 200ºC, am transferat compoziţia în formă şi am lăsat-o să se coacă până a trecut testul scobitorii. Este important ca în primele 20 de minute să nu deschizi uşa cuptorului. Apoi, dacă ţi se pare că se rumeneşte prea repede, poţi să dai focul mai mic.

Citeşte şi...  Waffles - răsfăţul dimineţilor friguroase

Între timp am pregătit crema de ciocolată. Am amestecat la bain-marie 140g de zahăr cu 3 ouă şi 3 linguri de lapte. Este important ca apa din vasul de jos să nu clocotească, iar castronul în care se află crema să nu atingă nivelul apei. Altfel crema se va tăia. După ce s-a îngroşat crema, am luat castronul de pe sursa de căldură şi am încorporat 50g de cacao. Am lăsat-o să se răcească la temperatura camerei.

Când a fost gata blatul, l-am scos din formă şi l-am lăsat să se răcească pe un grătar pentru prăjituri. Apoi l-am feliat în două blaturi mai subţiri. Nu necesită însiropare pentru că are o textură moale şi uşor umedă.

Prentru caramelul sărat am folosit caramel gata preparat (făcut în casă – da, o să pun reţeta mai încolo), dar poţi folosi cu succes şi caramel cumpărat (cel din conservă de 397g 😉 ). L-am încălzit într-o crăticioară şi am pus puţină sare de mare, după gust.

Pentru decor am folosit fulgi de migdale prăjiţi – se prăjesc 1-2 minute într-o tigaie fără ulei.

Apoi am trecut la asamblat. Am uns blatul cu caramelul sărat, apoi l-am acoperit cu cel de-al doilea blat ca pe un sandviş. Cu o spatulă am acoperit întregul tort cu crema de ciocolată. Folosind o spatulă curată, am lipit fulgii de migdale pe marginea tortului, apoi am presărat fulgii rămaşi pe întreaga suprafaţă.

Citeşte şi...  Pancakes cu afine şi caramel

Rezultatul a fost divin. Partea cea mai bună, pe lângă gustul demenţial, este că acest tort este foarte consistent şi o felie va fi mereu suficient. Deci nu vei fii în pericol să-l dai gata din prima. Chiar dacă vei fii tentat. Trust me.

Acestea fiind spuse, spor la gătit şi la iubit 😀

Happy Valentine’s!