Berezka e iubirea mea (în materie culinară, of course) încă de la începutul verii. Pe timp de caniculă m-am răcorit cu cvas (o băutură fără alcool, din cereale), cu bere Baltika şi îngheţată rusească din lapte condensat. Ceva de vis! Toate de la Berezka.

Da, ştiu, îmi pierd rangul de alcoolică. Nu-mi pasă. Vara nu beau tărie, rar bag câte un pahar de vin – alcoolul şi temperaturile înalte, pur şi simplu, nu se împacă. Cumva am reuşit să mă abţin să cumpăr toate rafturile cu vodkă de la Berezka, dar mi-am făcut aprovizionarea pentru la iarnă. Yup, puteţi să-mi luaţi congelatorul la control 😀

Descoperind conservele de lapte condensat şi caramel (cu procent diferit de grăsime), am tot revenit la magazine. Când la Eminescu, când la Sf. Vineri – da, există mai multe magazine Berezka în Bucureşti.

Trebuie să îi mulţumesc partenerului meu, desigur, căci el a făcut marea descoperire. După ce i-am povestit de magazinul rusesc de lângă Parcul Tineretului, a devenit foarte curios şi m-a întrebat dacă nu vreau să încerc şi produsele de la Berezka.

 

 

În descoperirile noastre culinare, cel mai bine ne-am împăcat cu un preparat cam nebăgat în seamă de generaţiile tinere: colţunaşii. Dooooaaaamneeee, cum sunt! Umpluţi cu brânză dulce, carne (vită, porc, pui sau combinaţii), vişine, ciuperci şi varză sau cartofi sunt demenţiali. Preparaţi cu sos de roşii, prăjiţi în unt, fierţi, serviţi cu smântână sau simpli – de nota 20!!!

Da, colţunaşii nu au lipsit în nicio săptămână de pe mesele noastre. În plus, m-au făcut să prepar şi eu de la zero colţunaşi cu carne. Sunt perfecţi pentru zilele când nu ai timp să găteşti. Îi ţii în congelator şi îi prepari în maximum 20 de minute, cu un minim de ingrediente şi efort. Eu i-am tot consumat în sesiuni pentru că eram prea stresată să mă mai gândesc la meniuri şi cumpărături. Iar iubitul meu a fost foarte uşor de convins să îi pregătească 😀 – thank you, honey! Deci am scăpat de încă o grijă.

Dar să revenim la Berezka.

Produsele noastre preferate de la Berezka

Pe lângă colţunaşii mirifici, am mai descoperit tot felul de alte noutăţi care nu prea se găsesc defel prin supermarket-uri.

De exemplu, la capitolul peşte deja ne-am abonat: hering marinat, somon afumat, conserve de ton şi macrou, salată de alge – delicioase. Ce e aşa de fabulos la astea? Somonul afumat nu e ca cel din supermarket – it’s the real deal. Până şi culoarea e diferită. Deşi peştii sunt graşi -heringul e ţinut în ulei, peştele din conservă are şi el ulei – NU sunt deloc greţoşi şi împuţiţi. Nici nu scurg uleiul de la conservă. Este suficientă carne, aşa că o mărunţesc cu furculiţa şi pe urmă continui reţeta. Fie fac pizza, fie salată de peşte sau pur şi simplu un sandvici.

Mai găseşti aici un caşcaval cu seminţe de molotru (schinduf). Este un caşcaval maturat, gustos, aromat, parcă are gust de nuci. E preferatul meu. Îl savurez mereu cu un pahar de vin alb.

Untul de la Berezka a înlocuit pentru mine orice alt unt. Este gras, galben, fără apă – aşa cum ar trebui să fie toate pachetele de unt, care nu sunt ieftine deloc. Pentru mine nu mai există altul de acum. Este atât de bun încât nici nu trebuie să mănânci mult. De abia aştept să îl folosesc şi la prăjituri.

Deşi toată vara am găsit o grămadă de sortimente de cvas, văd că acum nu se mai găseşte. Îmi pare tare rău pentru ca era o băutură care ne plăcea mult. Sper să mai aducă. Am băut cvas şi când am fost în Letonia anul trecut. Desigur, acolo era mult mai bună – avea un gust intens de plante medicinale, dar şi o aromă puternică de caramel. Yummy!

De fiecare dată când mergem la Berezka, nu plecăm fără să luăm pâine. Au cred că zece feluri de sortimente de pâine neagră de secară cu tot felul de seminţe şi arome. Ideală pentru untul şi peştele mai sus menţionate.

Îmi este foarte greu să enumăr toate bunătăţile care ne-au cucerit, pe mine şi pe Bogdan, de la Berezka. Zefirul, îngheţata, chefirul, bomboanele cu cocos şi ciocolata neagră, nucile umplute cu lapte condensat, ghebele marinate, caviarul, vodka, sucul de merişor şi mesteacăn, berea blondă şi brună – lista este interminabilă.

Ce vreau să spun este că îmi doresc foarte mult ca magazinul acesta, care oferă nu doar produse, ci şi servicii de calitate, să continue să existe. Aşa că daţi şi voi o fugă şi testaţi ce vă face cu ochiul. Promit că vă veţi întoarce nu doar pentru produsele de calitate, ci şi pentru serviciile oferite. Angajaţii sunt mereu foarte amabili, cunosc produsele, răspund mereu la întrebările clienţilor şi sunt foarte săritori. (Ţin minte că, mai demult, venisem special pentru colţunaşi şi am văzut că aveau congelatorul gol – golit pentru curăţenie. Mă cam ofticasem. Am întrebat totuşi dacă mai au sau când aduc colţunaşi. Băiatul de la tejghea a fugit – la propriu – să îmi aducă din magazie colţunaşii mult doriţi. Am rămas mască. „Da, mai vin pe la voi!„).

Şi dacă nu v-am convins eu, citiţi ce a scris şi Elena. Pe ea deja am corupt-o 😀