E cel făcut în casă. Bineînţeles.

Cum nimeni nu a reuşit să mă scoată din faza mea de „homemade everything”, continui cu sârguinţă pe aceeaşi cale şi îmi dedic timp pentru a mă bucura cu adevărat de plăcerea de a găti şi de a descoperi arome şi reţete noi. Cred că am mai spui, dar nu mă deranjează să repet: când nu îmi fac timp să gătesc şi să citesc parcă sufăr, se rupe ceva în mine şi nu mă mai pot concentra asupra altor activităţi.

Aşa că această parte e ceva ce îmi dedic mie, nu doar exclusiv, ci şi prietenilor mei dragi, alături de care îmi împart nu doar îmbucăturile, dar şi poveşti cu bune şi cu rele.

„Cel mai bun sos barbecue” a apărut după multe încercări de a găsi un echilibru între gustul picant al ardeilor iuţi şi cel dulce al cepei caramelizate. L-am găsit. Şi acum îl împart cu voi, pentru că încă mai e vreme de grătare şi voie bună.

Am pus într-un blender conţinutul unei conserve de 400g de roşii în bulion, 3 căţei de usturoi, 3 linguri oţet balsamic şi 2 linguri zahăr brun. Am mixat bine până la omogenizare, apoi am lăsat sosul deoparte.

Am încins o cratiţă pentru sos, am adăugat 2 linguri ulei de măsline, apoi o ceapă mare roşie, tăiată julienne. Am lăsat-o să devină translucidă şi să se caramelizeze puţin, amestecând încontinuu. Apoi am adăugat sosul de roşii pregătit în blender şi 2-3 ardei iuţi uscaţi (mai mult dacă vrei să fie mai iute – îi poţi înlocui cu fulgi de ardei iute sau chiar ardei iute proaspăt, dar să fie roşu ca să nu strice culoarea).

Citeşte şi...  Desert cu ricotta

După ce a fiert totul 15 minute (sosul trebuie să scadă cu un sfert), am stins focul şi am lăsat să se răcorească puţin. Am gustat şi am adăugat sare şi piper (aici depinde de gustul fiecăruia), apoi am dat din nou totul în blender pentru a obţine o textură fină şi omogenă.

Apoi am transferat sosul în borcane şi sticluţe sterilizate. Le-am dat la frigider. Atâta timp cât recipientele sunt etanşate, nu există practic un termen de valabilitate pentru că nu pătrund bacterii, iar zahărul şi oţetul sunt conservanţi naturali. După deschidere, cel mai bine e să ţii sosul la frigider, iar după o săptămână îşi va pierde din gust. Dar pun pariu că nu o să reziste mult, mai ales dacă faci în cantităţi mici.

Foloseşte-l la marinat, în loc de ketchup, serveşte-l cu fripturi la grătar sau la cuptor, chiar şi pe cartofii prăjiţi – un deliciu!

Sper să îţi placă şi să te cuprindă şi pe tine nebunia mea de „everything homemade”. Iar dacă nu ma crezi, te aştept în vizită. Vei găsi în bucătăria mea zahăr vanilat, extract de vanilie, ketchup, lichior de cafea (făcut special pentru tiramisu), vişinată, dulceaţă de roşii, sos sweet chilli, mixuri de condimente, sirop de zahăr (pentru cocktail-uri, of course), limoncello (uneori – că se bea repede :D), oţet de mere (simplu sau cu cătină şi miere), pâine (şi pesmetul aferent), kefir, drojdie, bere de ghimbir şi multe altele – toate făcute în casă cu mânuţele mele dibace. Şi da, am şi eu job, şi mai merg şi pe la facultate. If there’s a will, there’s a way.