A venit toamna şi mie mi-e încă gândul la vacanţă. La mare. La Dobrogea. La bucatele dobrogene, care sunt un mix ingredibil de arome, datorită influenţelor diferitelor popoare de-a lungul anilor.

Preparatele din peşte, din carne de oaie, cu influenţe greceşti şi tătăreşti, brânzeturile, vinurile şi plăcintele sunt bucăţi autentice din Dobrogea culinară şi nu trebuie ratate. Nici măcar în excursiile estivale. Ai încercat şuberek? Nu? Ai pierdut ceva teribil de gustos.

Dar să revenim la plăcinte, la plăcintele dobrogene ucigătoare de diete – dobrogeana cu brânză e moarte curată!

Acum e toamnă, aşa că mă bucur că am scăpat de caniculă şi revin la obiceiurile mele dragi de a-mi parfuma casa cu arome din cuptor. Arome de pâine, de brioşe, de covrigi, de plăcinte aburinde. Şi, pentru că, mereu sunt în căutare de reţete gustoase, dar rapide (foamea nu ştie să aştepte şi lenea e cucoană mare, nu?) am găsit soluţia perfectă. În zilele aglomerate, când am totuşi chef de copt ceva bun trântesc în cuptor o tavă cu plăcintă dobrogeană cu brânză dulce. Este preferata mea. E o reţetă pe care am învăţat-o de la mama, care a învăţat-o la rândul ei de la mătuşile noastre de la Constanţa. Este amintirea cea mai dulce a vacanţelor mele petrecute la mare când eram copilă.

Şi, da, aţi ghicit, o să împart reţeta cu voi.

dobrogeană cu brânză

dobrogeană cu brânză

Plăcintă dobrogeană cu brânză dulce

O să fiu cât mai explicită pentru că, recunosc, scriu reţeta pentru un tip mişto de tot, care e novice în ale bucătăriei, dar mi-a şoptit că vrea să fie master-plăcintar :D. Pentru plăcinta asta e nevoie de un număr mic de ingrediente. Notează: 1 pachet foi de plăcintă, 1kg brânză de vaci dulce grasă, 10 ouă medii, 300g iaurt grecesc, 200g zahăr, 1/2 linguriţă de sare, ulei (suficient pentru uns foile de plăcintă – cam 100ml ar trebui să ajungă). Atât!

Citeşte şi...  Supă cremă de praz şi cartofi cu cimbru

Sugestii pentru cea mai bună dobrogeană cu brânză:

  • gustă când cumperi brânza de vaci; nu lua ambalată, câh!
  • poţi folosi şi iaurt cu procent de grăsime mai mic
  • eu folosesc zahăr vanilat făcut în casă – adică într-un borcan pun zahăr şi păstăi de vanilie şi le las să se împrietenească bine
  • da, trebuie şi puţină sare ca să scoată în evidenţă celelalte gusturi
  • da, este o diferenţă între foile de plăcintă şi aluatul de foitaj – atenţie mare când cumperi!

Întâi se decongelează foile de plăcintă. Apoi se despachetează cu grijă şi se aşază peste ele un prosop curat de bucătărie. Asta pentru că foile, fiind foarte subţiri, se usucă foarte repede şi nu se mai poate lucra cu ele.

Se pregăteşte umplutura. Se amestecă brânza de vaci cu 150g zahăr, 7 ouă şi sarea. Se omogenizează bine cu mixerul.

Eu fac plăcinta de obicei într-o tavă din aceea pătrată, clasică, pentru cuptor. Şi formez 4 rulouri pe care le aşez unele lângă altele. Pentru asta trebuie să împart foile de plăcintă în 4. Cum, nu înţeleg de ce, fiecare pachet de foi de plăcintă are 13 foi (yup, pe număratelea), o să rezulte 3 rulouri cu câte 3 foi şi 1 rulou cu 4 foi. Well, c’est la vie! Tot e cea mai cea plăcintă dobrogeană cu brânză 😀

Citeşte şi...  Pâine cu ton, praz şi măsline

Se pune prima foaie pe suprafaţa de lucru. Se acoperă cu prosopul celelalte foi. Se unge foaia cu ulei, folosind o pensulă (mie îmi plac cele de silicon pentru ca sunt mai igienice), pe toată suprafaţa. Se aşază peste ea a doua foaie, care se unge si ea cu ulei. Apoi se adaugă compoziţia de brânză. E bine să împarţi amestecul de brânză în 4 părţi egale astfel încât să nu fie discrepanţe în consistenţa plăcintei.  Se întinde bine amestecul de brânză, apoi se adaugă a treia foaie. În cazul ruloului cu 4 foi, a 3 foaie se aşază peste celelalte foi, se unge cu ulei şi se adaugă compoziţia. Ultima foaie, cea de deasupra amestecului de brânză nu se mai unge cu ulei.

După ce am aşezat a treia, respectiv a patra foaie, se „strânge” plăcinta după latura lungă. Desigur, poţi să o rulezi ca pe ştrudel sau să o faci ca un evantai. Eu o „strâng”, o adun de pe masă – seamănă cu un evantai împăturit în grabă. Practic se încreţesc foile – i se spune plăcintă creaţă dobrogeană cu brânză. Apoi se aşază ruloul format în tava pregătită cu hârtie de copt.

Se procedează similar cu celelalte foi.

La ce folosim iaurtul?

Ingredientele rămase (zahărul, ouăle, iaurtul) se amestecă bine şi se toarnă peste rulourile de plăcintă aşezate în tavă.

Citeşte şi...  Tuna melt - sandvici cald cu ton

Se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C (treptele 3-4 pe gaz). Plăcinta este gata cam în 40 de minute, dar e bine să o verifici din când în când. Trebuie să se închege bine amestecul de iaurt şi să capete o culoare rumenă-aurie. Se serveşte fierbinte cu zahăr pudră.

Sfat: E bine să guşti din compoziţie când adaugi zahărul pentru a regla cantitatea după propriul gust. Mie uneori îmi place mai dulce, alteori mai puţin dulce. Cantitatea de zahăr este orientativă, pentru un gust dulce mediu.

Deşi pare complicat pentru că am scris mult, tehnica este foarte simplă, iar reţeta rapidă. Şi da, am testat asta pe un bărbat care acum învaţă să facă omletă. Mi-a zis că este foarte uşor de făcut.

Încearcă şi tu şi lasă-mi de veste dacă şi tu crezi că e cea mai gustoasă şi rapidă dobrogenaă cu brânză dulce. Iar dacă ai chef să mănânci o plăcintă bună şi nu ai deloc chef să găteşti, recomand cu drag bodega „La mahala”. Au o plăcintă cu brânză sărată de pici! De abia aştept să le încerc şi pe cele cu mere, carne şi varză.