Frittata este, de fapt, o omletă delicioasă pregătită la cuptor, de origine italienească, ce a devenit tot mai populară în ultimii ani pentru că este incredibil de savuroasă, plină de legume şi mult mai sănătoasă decât omleta clasică prăjită în tigaie.

Nu îmi ies din mână cu reţetele simple pentru că ştiu că plăcerea adevărată acolo rămâne: în lucrurile simple, făcute bine. Încă de când am pornit blogul mereu am crezut că reţetele uşoare şi aromate vor atrage şi pe cei neiniţiaţi în ale bucătăriei, mai ales pe cei tineri. Pentru că, să fim serioşi, toată lumea trebuie să mănânce, mâncarea e combustibilul nostru care ne ţine în viaţă, iar mancatul în oraş nu e o soluţie potrivită pe termen lung. Nu dacă vrei să fii sănătos şi să mai rămâi şi cu bani în buzunar.

Poate că acesta e şi unul din motivele pentru care nu vreau să renunţa la blog deşi scriu atât de rar. Vreau să rămână reţetele aici, să le poată accesa oricine, să le încerce, să schimbăm păreri, să mai corupă încă pe cineva la bucătărit. Gătitul e terapie curată şi e bine să ţinem minte acest lucru atunci când ne ispiteşte merdeneaua din colţul blocului.

Dacă ar fi să mă întrebaţi, cred că micul dejun rămâne masa preferată a zilei. De obicei, la micul dejun am nevoie să mănânc ceva consistent, mai ales dacă mă aşteaptă o zi plină şi aglomerată. Ouăle sunt pline de proteine şi asigură nutrienţi şi saţietate pentru mai multe ore. Dar ca să nu ne plictisim de ouăle fierte simple şi pentru că nici ouăle prăjite nu sunt tocmai un ideal (excepţie fac ouăle de ţară pe care le-aş mânca doar ochiuri, cu pâine proaspătă şi atât… *să nu încep să salivez pe tastatură*), frittata vine ca o soluţie satisfăcătoare şi poate împăca multe gusturi.

Citeşte şi...  Paste cu sardine, capere şi măsline

Poţi pregăti frittata cu diferite tipuri de brânză, şuncă, felii de cârnaţi, friptură (rămasă de la cină), peşte (afumat, fript sau chiar şi din conservă) şi legume de toate tipurile. Savureaz-o la micul dejun, în sandvici la birou, ca gustare la brunch sau la picnic. Este perfectă pentru novicii în ale gătitului şi chiar şi copiii o pot pregăti (doar că părinţii trebuie să fie atenţi la cuptor).

Frittata cu ciuperci, ardei şi feta

Cum ziceam, reţeta e super simplă! Se bat bine 4 ouă într-un bol. Se încinge 1 lingură de ulei într-o tigaie nonaderentă. Se adaugă 1 ardei kapia roşu, tocat grosier. Se sotează până se înmoaie. Se adaugă 300g de ciuperci proaspete feliate şi se amescă bine cu ardeiul. Se lasă totul pe foc până scad ciupercile, 5-7 minute. E bine ca ciupercile să nu fie îngrămădite în tigaie pentru că lichidul lăsat are nevoie să se evapore. Se adaugă sare şi piper după gust. Când sunt gata, se lasă legumele câteva minute să se răcească.

Între timp, se încinge cuptorul pe treapta medie (aprox 180 C) şi se pregăteşte un vas termorezistent. Eu am folosit hârtie de copt pentru ca aşa frittata o să se desprindă mai uşor de vas, vasul o să fie mai uşor de curăţat şi e mai puţină bătaie de cap pentru mine (orice leneş se respectă :D). După ce s-au răcit puţin legumele, se transferă în vasul pregătit cu hârtia de copt, apoi se toarnă peste ele ouăle bătute şi se presară brânză feta (nu am cântărit, aprox 50-70g). Se mai adaugă sare şi piper dacă este nevoie, apoi se dă la cuptor. Frittata e gata în 15-20 minute sau în momentul în care ouăle se încheagă bine şi suprafaţa devine rumen-aurie. Se taie cu cuţitul şi se poate servi într-un sandvici sau pur şi simplu ca o omletă clasică. Simplu şi uşor, nu-i aşa?

Citeşte şi...  Pâine cu seminţe de cânepă

Am menţionat că frittata e o gustare excelentă? Se poate pregăti şi în varianta mini, folosind chiar tava pentru brioşe (una de silicon cred că ar fi perfectă – se scot uşor şi se spală repede).