Când eram copil, mereu îmi făcea bunica la micul dejun nişte turte mici, prăjite, foarte gustoase. Nu ştiam cum se numesc, dar îmi plăceau la nebunie. Eram în delir când simţeam cum mirosul lor îmbie casa.

Recent, am găsit o reţetă de scovergi şi pentru că mi s-a părut rapidă şi simplă, iar mie îmi era foame, am zis să o încerc. Şi am resimţit imediat gustul copilăriei. Deci aşa se numeau acele plăcinţele făcute de bunica: scovergi. Am băgat la cap şi am tot repetat.

Dar ce sunt aceste scovergi?

Păi sunt nişte turte, nişte plăcinte prăjite, făcute din aluat de pâine. Reţeta e simplă: amesteci 500g de făină cu 300ml apă calduţă, în care ai dizvolvat 15g de drojdie proaspătă (sau 7g uscată), 1 linguriţă de zahăr şi 1 linguriţă de sare. Frămânţi bine până când obţii un aluat omogen, apoi îl laşi la odihnit/ crescut aproximativ 30 de minute. Împarte aluatul în 10 bucăţi (mie îmi plac mai mici) sau 6, dacă le peferi mai mari. Întinde cu sucitorul fiecare bucată de aluat. Poţi să mai adaugi puţină făină la întins, dar ai grijă să elimini excesul înainte de prăjire.

Apoi încingi o tigaie bine, adaugi puţin ulei şi le prăjeşti una câte una. Mie îmi place să şterg tigaia cu prosoape de hârtie după fiecare scovergă. Astfel păstrez tigaia curată şi nu apar urme de negreală. După ce le scoţi din tigaie, e de preferat să le aşezi pe o farfurie cu câte un prosop de hârtie între ele, ca să absoarbă excesul de grăsime.

Citeşte şi...  Sandvici în lipie cu omletă, rucola şi pesto

Vor ieşi în jur de 6-10 scovergi. Poţi să le serveşti la micul dejun sau la desert. Preferatele mele sunt cele cu iaurt grecesc şi gem de afine. Încearcă-le şi cu somon afumat şi iaurt cu mărar sau salată de ciuperci cu usturoi. Sunt deliciose!

Din cartea „Reţete de suflet” am aflat că scovergile se pot consuma şi simple, doar cu zahăr pudră. Oricum ar fi, sunt delicioase! Încearcă-le şi tu!