Lipiile sunt soluţia ideală pentru persoane leneşe ca mine, care preferă totuşi pâinea făcută în casă în locul celei cumpărate. Au multe avantaje. În primul rând că nu necesită mult timp de preparare, nu au nevoie să dospească şi în ultimul rând se fac foarte repede. În plus, le poţi folosi în sandviciuri, cu humus, cu salată, cu gem. Iar dacă apucă să se învechească, pur şi simplu taie-le în făşii mici, prăjeşte-le cu puţin ulei de măsline şi foloseşte-le drept crutoane în supă. Eu le ador în supa de linte.

Dacă te-am convins, treci la treabă. Amestecă 20g de drojdie proaspătă cu 1 linguriţă de zahăr, 1 linguriţă de sare, 200ml de apă călduţă şi 100ml ulei (de floarea-soarelui sau de măsline – mie îmi plac amândouă). Adaugă apoi 500g de făină şi frământă bine până la omogenizare. Dacă se lipeşte de mână, mai adaugă puţin ulei şi frământă bine. Dacă adaugi ulei, aluatul va fi mai elastic şi după coacere va deveni mai flexibil (deci poţi împacheta mai bine şaorma 🙂 ). Dacă alegi să foloseşti făină, aluatul o să fie vârtos şi după coacere va deveni casant – ceea ce nu e neapărat un lucru rău, mai ales dacă vrei să foloseşti lipiile la supă.

Citeşte şi...  Nachos

Presară făină pe suprafaţa de lucru şi întinde 2-3 lipii subţiri de dimensiunea tigăii pe care vrei să o foloseşti. Încinge tigaia cu pricina, apoi coace fiecare lipie în parte câte 30 de secunde pe fiecare parte – o să se rumenească frumos şi o să se umfle (da, da, vei obţine efectul ăla al lipiilor cumpărate care se despică în două, ca un buzunar). În timp ce se coc, întinde în continuare lipii până când termini tot aluatul. Gata! Acum poţi savura porţia de humus cu lipii proaspete. Nu-i aşa că nu o să mai cumperi lipii stătute din supermarket?