Continuăm seria reţetelor fără bătaie de cap, rapide şi pentru leneşi. Quesadilla e una din gustările mele preferate şi îmi place să o folosesc ca alternativă la sandviciuri. Este o sursă bună de proteine şi de vitamine. E săţioasă, aromată şi foarte uşor de făcut de către începători.

Deşi ingredientele pentru umplutură sunt variate, iar posibilităţile nelimitate, o să mă rezum la o quesadilla mai de bază, un punct de pornire pentru descoperirea de noi arome. Pe principiul less is more cand vine vorba de mancare trebuie să ştii când să pui piciorul pe frână. Aşa cum nici în burger nu punem zeci de ingrediente ca să ridicăm un turn de toppings, nu umplem nici lipia de quesadilla până la refuz.

Aşadar să trecem la treabă. Mai întâi de toate se pregătesc ingredientele pentru umplutură. Se rade o bucăţică de caşcaval, se toacă 1 legătură de pătrunjel şi se taie cubuleţe 1-2 roşii. Ca proteină folosesc de obicei pieptul de pui. Îmi place să îl tai fâşii şi să îl marinez cu muuuultă zeamă de lămâie, un strop de ulei, piper, usturoi şi puţin cimbru. Pentru preparare poţi opta între variantele: fript la cuptor în tavă pe hârtie de copt sau direct în tigaia non-aderentă (variaţiuni – tigaia-grill, grătar, prăjit, dar, na, fiecare face cum îi e mai lejer).

 

Poate o să râdeţi, dar chiar şi pe căldura asta tot pentru cuptor o sa optez. De ce? Pentru că făşiile de carne ies mai crocante, mai rumene şi îmi ia şi mai puţin timp, nu trebuie să păzesc tigaia de pe aragaz, nu mă afum, nu miros a prăjeală. La cuptor 15 minute pe fiecare parte şi carnea e gata. Simplu, nu?

Apoi carnea se lasă puţin să se răcorească şi se taie cubuleţe. Se amestecă puiul cu pătrunjelul şi roşiile. Se mai asezonează după gust. Eu mai adaug nişte ceapă prăjită şi deshidratată pe care am descoperit-o de curând la unul din magazinele mele preferate.

Acum se încinge o tigaie cu diametrul mare. Se pune lipia într-o farfurie întinsă şi se adaugă amestecul de ingrediente pe o jumătate. Se presară caşcavalul ras, se îndoaie lipia şi se aşază pe o parte în tigaie. Aici e mişto dacă ai o presă de burgeri sau ceva termorezistent care să preseze lipia în timp ce se rumeneşte pentru a-i da efectul ăla de subţiere. Dacă mi-e lene să scotocesc după unelte, folosesc cel mai apropiat vas de jena sau de ceramica termorezistentă – au greutate şi o suprafaţă mai mare. Lipia umplută se ţine câte 1-2 minute pe fiecare parte. Şi gata 😀 Încă 1-2 minute să se răcorească, apoi poţi să tai lipia pe jumătate. Acum e quesadilla. Poftă bună!