Tarte. Tarte cu de toate.

Acum câţiva ani căpătasem o nebunie a tartelor. Sărate sau dulci, mici sau mari, cu ciocolată sau vanilie, cu somon afumat sau ceapă caramelizată, cu aluat clasic sau foietaj – delicioase şi aburinde tarte, tentaţii cărora le-am cedat adesea, mai apar din când în când şi acum în meniul nostru săptămânal.

Deşi gustul meu personal mă atrage mai mult spre cele sărate, nu mi-a fost greu să remarc că pentru majoritatea iubitorilor de tarte cea cu ciocolată rămâne regină.

Şi dacă tot se apropie weekend-ul e bine să ai la îndemână o reţetă care nu dă greş. Pentru cantităţile de mai jos am folosit 4 forme de tarte cu diametrul de 10cm, cu fund detaşabil. Cantităţile pot fi dublate cu uşurinţă.

Pentru 4 tarte

Se amestecă în robotul de bucătărie (sau cu mâna dacă ai răbdare şi nu ţi-e lene) 100g de unt rece, 200g de făină, 1 ou, 1 lingură de lapte rece şi 1 lingură de zahăr. Poţi să adaugi şi un praf de sare, pentru gust. Se amestecă bine, până se obţine un aluat omogen. Se pune aluatul obţinut pe suprafaţa de lucru presărată cu făină. Se împarte în 4 bucăţi, iar fiecare bucată se întinde cu sucitorul, până obţii un disc de dimensiunea formelor de tartă. Dacă foloseşti o formă clasică de tartă (mare), foloseşte cantităţi duble şi nu mai împărţii aluatul în patru.

Citeşte şi...  Cafea de vară

Aşează aluatul în formele de tartă, înţeapă-l din loc în loc cu furculiţa şi lasă-l la rece timp de 30 minute. Încinge cuptorul la 180C (treapta medie) şi coace tartele în orb (aşază hârtie de copt deasupra aluatului şi umple adâncitura tartei cu boabe de fasole – astfel, aluatul nu se va rumeni şi pereţii tartei nu se vor prăbuşi) timp de 10 minute. Pentru tarta mare, e posibil să fie nevoie de încă 5-10 minute în plus. Important e ca aluatul să să pătrundă (să nu mai fie crud), dar fără să se rumenească.

Între timp, pregăteşte crema. Se pun 85g de ciocolată neagră (o ciocolată întreagă – poate să aibă şi 90 sau 100g) şi 100ml de smântână dulce pe foc mic într-un vas mic nonaderent (încearcă unul de ceramică) sau cu fundul dublat. Se amestecă din când în când, până se topeşte complet ciocolata. Apoi se îndepărtează de pe foc. Lasă compoziţia să se răcească puţin, apoi adaugă 1 ou şi amestecă bine cu telul. Apoi, dacă doreşti, poţi adăuga în compoziţie şi nucă măcinată.

Scoate aluatul de tartă din cuptor şi umple tartele cu crema de ciocolată obţinută, apoi mai lasă-le în cuptor încă 5-10 minute, până când se încheagă complet. Din nou, dacă foloseşti o tartă mare, timpul va creşte şi va trebui să o mai laşi în cuptor 15 minute.

Citeşte şi...  Brioşe vegane cu banane şi nuci

Dacă ciocolata neagră ţi se pare prea amară, poţi folosi un conţinut de cacao mai mic (55-75%) şi/ sau să adaugi puţin zahăr în cremă.

Formele de tarte mici pot fi găsite la Kitchen Shop.