Cred că toată lumea face bruschete acum, când roşiile sunt cele mai bune, cele mai coapte, crescute în ritmul lor normal (sper), cărnoase, dulci şi parfumate (da, ador mirosul roşiilor – salivez numai când mă gândesc la ele). Sunt aperitiv excelent pentru picnicurile de vară, la brunch sau când ai chef de o gustare rapidă şi lejeră.

Secretul unor bruschete reuşite stă în scurgerea roşiilor după ce le tai cubuleţe. Desigur şi pâinea trebuie să fie de calitate, preferabil făcută în casă, mai rustică aşa.

Aşadar, am tocat cubuleţe câteva roşii, apoi le-am pus la scurs. Între timp, am tocat mărunt câţiva căţei de usturoi şi frunze de busuioc proaspăt. Le-am amestecat cu roşiile, am stropit cu puţin ulei de măsline, am asezonat după gust şi le-am lăsat puţin deoparte ca să se întrepătrundă aromele.

Pentru că am avut la îndemână nişte aïoli cu busuioc (adică o maioneză cu usturoi, făcută cu ulei de măsline, în care am adăugat frunze de busuioc şi am blenduit ca să se omogenizeze), am uns feliile de pâine pentru bruschete cu ea, ca să am o bază şi să nu cadă roşiile de pe ele. Urăsc când mi se întâmplă asta, mai ales când merg la bistrouri – m-am lecuit să le mai comand, oricum sunt overpriced.

Deşi nu e o reţetă propriu-zisă, m-am gândit să vă fac puţină poftă presărată cu dor de ducă. Acum la început de toamnă, când vacanţele se termină şi când începem să tânjim după aromele mediteraneene. Aaaahhhh, the life!