Pentru mine, toamna înseamnă, pe lângă ore întregi de răsfăţ cu jazz, poezii şi plimbări prin ploaie, anotimpul ideal de încercat zeci, sute de supe. De câţiva ani încoace am început să fiu mai friguroasă şi cum scad temperaturile sub 17 grade, cum ma înfofolesc şi caut cele mai călduroase şi reconfortante reţete.

Se ştie deja că mâncarea caldă este foarte benefică pentru organism, în special pentru stomac. Nu putem trăi doar cu sandvişuri şi salate. De junk food nici nu mai zic. Supele calde, mai ales cremele din legume sunt recomandate şi în regimurile alimentare pentru gastrite şi ulcere. Sunt, pe lângă celebra brânză de vaci, cel mai bun pansament gastric. Ar trebui să ştiu asta pentru că am tras-o greu ceva timp după anii de şcoală în care luam mesele la ore aiurea. Încă un motiv pentru care merită dispreţuit sistemul de învăţământ românesc gândit excelent să acomodeze nevoile elevilor şi studenţilor.

Dar să trecem la oalele noastre. În curând o să scap şi de învăţământul românesc şi de Românica cu totul. Aşa că supă!

Praz? În supă?

Ei bine, da. Este o legumă pe care am ignorat-o destul. Mâncarea de praz nu îmi place. În schimb, brioşele sărate cu praz sunt incredibil de savuroase şi săţioase. Plus că se potrivesc multor ocazii. Dar în supă nu m-aş fi gândit să îl folosesc. Asta până când am început să aud mereu prin filme de potato-leek soup în sus şi în jos. Iar cum sunt amatoare de cărţi şi supe, nu puteam să nu am în casă ceva ce se numeşte „The Soup Bible”. O ador! Este în top 5 cărţi de bucate preferate.

Aici am găsit combinaţia de praz, cartofi şi cimbru. În carte supa este prezentată mai chunky, adică are bucăţi mari de praz şi de cartofi în ea. Eu îmi doream ceva cremos, aşa că am adaptat-o după propriul gust şi plac. Iar după câteva încercări reuşite (şi altele mai puţin reuşite), am ajuns la varianta care îmi place cel mai mult.

Sper să vă placă şi vouă. Şi, poate, cine ştie? Va detrona definitiv supa de linte.

Reţeta – supă cremă de praz şi cartofi cu cimbru

Se sotează 600g de praz (curăţat, spălat, tăiat în bucăţi de 3-4cm) în unt (aprox 50-70g). Se adaugă 1 linguriţă de sare, apoi se pune capacul şi se lasă să se înmoaie timp de 5 minute, pe foc mediu. Apoi se adaugă 300g cartofi (curăţaţi, spălaţi, tăiaţi în bucăţi aproximativ egale cu cele de praz). Se toarnă peste legume 2 căni lapte şi o cană de apă. Se presară 2 linguriţe de cimbru uscat şi se acoperă din nou oala cu capacul. Se lasă să fiarbă la foc mediu încă 15 minute sau până se înmoaie legumele (se verifică folosind o furculiţă). După ce au fiert legumele, se stinge focul şi se lasă puţin să se răcească. Apoi se pasează totul folosind blenderul. Supa cremă se serveşte, după gust, cu crutoane, piper proaspăt măcinat şi cimbru.

 

 

Ponturi:

  • dacă îţi place mâncarea aromată, poţi abuza de cimbru mai mult. Eu de obicei încep cu 2 linguriţe, dar mai pun pe parcurs şi inclusiv când îmi pun în bol să mănânc. Am nevoie să mă izbească aroma de cimbru;
  • cimbrul sălbatic sau cel pe care îl creşti în ghiveci este mult mai aromat, indiferent dacă este uscat sau proaspăt; le poţi folosi pe amândouă, important este să guşti ca să ajustezi cantităţile după propriile papile;
  • la final, când pasezi supa cu blenderul, poţi adăuga şi smântână dulce (din aceea pentru gătit). Pentru mine este ideală fără, pentru că are o consistenţă mai lejeră. Şi aşa supa conţine unt.
  • poţi aroma crutoanele cu usturoi, cimbru şi ulei de măsline;
  • foarte important: nu uita să o pui în frigider! Fiind o supă pe bază de legume, nu iartă temperaturile ridicate şi fermentează repede. Da, am păţit-o. Am uitat-o peste noapte afară şi s-a acrit îngrozitor. Nu o mânca, pentru că rişti să faci indigestie (m+a dus mintea şi nu am ajuns până acolo :D).

Cu un minim de ingrediente şi o tehnică foarte simplă, supa aceasta de praz a reuşit să mă cucerească pe loc. Încă de când era pe foc prima dată m-am topit după aromele ei, iar gustul a livrat toate aşteptările. Încearc-o şi tu şi lasă-ţi impresiile mai jos! Să ai poftă!