Încă de când am organizat primul atelier GoodFood, mi-a rămas gândul şi, mai ales, pofta la o lasagna gustoasă făcută ca la carte. Desigur, mai întâi am încercat vechiul truc „lasă că poate trece”, dar n-a trecut pofta, bat-o vina!

Aşa că am purces şi mi-am adunat ingredientele necesare, am deschis toate ochiurile aragazului şi încet lasagna mea a prins contur.

Mai întâi am tăiat repede 2 cepe medii şi am tocat 1kg de carne de vită. Am dat pe răzătoare 2 morcovi mari. Apoi am lăsat pe foc să se încinge bine o cratiţă încăpătoare pe care am stropit-o cu câteva linguri de ulei. Am sotat bine ceapa şi morcovii, apoi am adăugat carnea şi am rumenit-o. Când carnea şi-a pierdut culoarea roz, am turnat peste ea 500ml suc de roşii (făcut de mine, thank you very much) şi 1 conservă de roşii întregi (400g – cumpărată), pe care le-am zdrobit bine cu o lingură de lemn ca să se mărunţească.

Am pus la încălzit 1litru de lapte integral. Când acesta aproape a atins punctul de fierbere, am încins o cratiţă mică în care am topit 100g de unt. Am adăugat 3 linguri cu vârf de făină şi am amestecat bine, pentru a evita cocoloaşele. Treptat am turnat laptele, amestecând încontinuu cu telul în formă de pară. Sosul trebuie să fiarbă aproximativ 15 minute, pe foc mic. Spre final am asezonat şi am presărat puţină nucşoară (it’s a must pentru sosul Bechamel).

Citeşte şi...  Desert cu ricotta

În acest interval, sosul ragu a fost aproape gata, aşa că am adăugat sare, piper, cimbru, fulgi de ardei iute (he,he,he!) şi 200ml de vin alb (că n-aveam roşu – e mai bun cu roşu). Am amestecat şi am mai lăsat să fiarbă 5 minute.

Între timp, am dat pe răzătoare 300g de mozzarella, mi-am pregătit tava şi am încins cuptorul la maximum.

Montatul se face foarte simplu. Mai întâi se toarnă un strat de sos alb, apoi se aşază foile de lasagna (nefierte), se toarnă sosul de carne şi se aşază un nou strat de foi lasagna. Am reluat paşii până când am obţinut 3 straturi de foi. Atenţie! Se toarnă sos Bechamel şi peste ultimul strat.

Am dat-o la cuptor până când s-a rumenit uşor, după care am presărat mozzarella şi am mai lăsat-o puţin până când aceasta s-a topit şi a căpătat o culoare aurie.

Am folosit 12 foi de lasagna de la Panzani. Adevărul e că sunt puţine mărci de paste bune la noi, iar Panzani este una din preferatele mele (pe lângă Barilla şi DeCecco) şi cu ele nu poţi da greş. Ei bine, poate doar dacă eşti complet antitalent în bucătărie, ceea ce e puţin probabil (anyone can cook!).

Pentru că e mare bombă calorică, o pregătesc doar 1-2 ori pe an. Dacă pofta mă pocneşte mai des, aleg să nu folosesc sosul Bechamel şi torn cu generozitate suc de roşii în sosul de carne. Având o consistenţă mai lichidă, acesta va înmuia foarte bine foile de lasagna, iar rezultatul va fi asemănător.

Citeşte şi...  Frittata cu ciuperci, ardei şi feta

Pont: Foile de lasagna nu se fierb/opăresc înainte de folosire.