De mult am renunţat să mai cumpăr clasica franzelă de la colţ. Părea de gumilastic şi nu prea îmi încânta papilele. Şi după multe încercări mi-am pus la punct o reţetă pe care am executat-o de multe ori.

Un sac de făină de 25kg mă ţine toată vara (iarna se duce mai repede pentru că, deh, mai coace omul câte-un cozonac, o plăcintă, o turtiţă, o brioşă – dacă tot e cuptorul aprins să te încălzeşti, ce să faci!?).

Acum câteva zile am participat la un eveniment caritabilunde unul din voluntari a pregătit o pâine incredibilă din care au ciugulit cu poftă toţi invitaţii. Pentru că aspectul era ca de cozonac, mi s-au confirmat bănuielile: pâinea era făcută cu ou, lapte şi unt. O combinaţie periculoasă pe care am încercat pe cât posibil să o evit. Până acum.

Aşa că m-am pus pe treabă şi am pus într-un bol mare 700g de făină pe care am amestecat-o cu 1 linguriţă de sare. Într-un bol de mixer am bătut 3 ouă cu 300ml de lapte gras, 25g de drojdie, 1 lingură de miere şi 100g de unt. Am amestecat lichidul cu făina şi am frământat până s-a format un aluat omogen care nu se mai lipea de mână. Este posibil să mai fie nevoie de făină în plus, dar nu exagera pentru că altfel aluatul nu va mai fi pufos. Apoi am acoperit cu un şervet de bucătărie şi am lăsat să crească peste noapte.
Nu este absolut necesar, cum era 11 noaptea şi nu mai aveam răbdare să stau să o păzesc când creşte pentru ca mai apoi să o carbonizez în cuptor, am decis că e mai bine să merg să îmi odihnesc oasele şi să ma ocup de don’şoara dimineaţa.
Zis şi făcut. La ora 6 mi-a sunat alarma, am dat drumul la cuptor, am răsturnat-o pe micuţă (care se făcuse mărişoară) într-o tavă de cozonac şi am lăsat-o la cuptor până la 7:30 când mi-am terminat şi eu somnul. Am lăsat-o să se odihnească înainte să o tai vreo 30 de minute. Apoi nu am putut să rezist să nu întind unt şi gem de gutui pe câteva felii de pâine caldă.
A fost într-adevăr o experienţă intensă pe care o să o mai repet de câteva ori, dar o sa revin la reţeta mea clasică înainte să fie nevoie să fiu ridicată cu macaraua.