Săptămâna aceasta am decis să continui seria de rețete cu legume, rețete mai lejere, mai de vară. Cumva am reușit să creștem semnificativ consumul de legume și fructe ceea ce e minunat. Bine, normal că legumele astea vin adesea cu o garnitură zdravănă de carne pentru că nu suntem ierbivore și avem nevoie de proteine pentru a ne construi în continuare mușchii (sau măcar pentru a-i menține la vârste mai înaintate).

Mi-am adus aminte că acum niște veacuri când eram și eu adolescentă și mă confruntam cu problemele vârstei (a se citi acneea), mă chinuiam să îngurgitez mult prea detestatul pătrunjel. Cică ar avea o cantitate foarte mare de vitamina C și că ajută semnificativ la îmbunătățirea aspectului pielii – chiar și fără acnee. Mi-am spus „ok, boss, pentru frumusețe mănânc și scârboșenia asta„.

Groaznic.

Cu anii mi-a venit și mintea la cap – nu mai dau doi lei pe frumusețe, dar nici nu mă mai strâmb la pătrunjel. Am ajuns chiar să îl iubesc. Ieri am făcut niște șnițele și i-am simțit lipsa puternic pentru că m-am obișnuit să pun pătrunjel tocat și coajă rasă de lămâie în crustă. Adesea pătrunjelul nu lipsește din supe, din salate de tot felul, din piure, din quesadillas, din sandviciurile cu brânză (sau cremă de brânză făcută în casă), din chiftele, omlete, paste și lista poate continua.

Citeşte şi...  Tonic dulce din oţetul "cel rău"

Ce m-a făcut să iubesc pătrunjelul? Păi tot bucătăria libaneză prin salata denumită tabbouleh. Am mâncat-o prima oară acum vreo 4-5 ani și am invățat să mă bucur de prospețimea și aroma ei.

Cum se face tabbouleh?

Tabbouleh este o salată simplă de pătrunjel care poate fi consumată în lipie împreună cu humus sau falafel sau amândouă. Este crocantă de la pătrunjelul proaspăt și foarte revigorantă. Există mai multe variante care merită testate, dar iată care este a mea:

Se toacă bine 2 legături de pătrunjel (după ce se spală și se curăță de cozile mai groase). Se taie cubulețe o roșie mai mare. Eu roșia o mai las câteodată pe câteva prosoape de hârtie ca să absoarbă zeama, dar dacă vrei să fii eco, poți să o pui și într-o sitică (adică sită mică). Pătrunjelul se stropește cu zeamă de lămâie, se adaugă roșia și se asezonează cu sare și piper. Opțional eu mai adaug și puțină melasă de rodie (unii adaugă pur și simplu semințele de la rodie – ambele variante sunt foarte bune) și ulei de măsline. Și, în mod tradițional, poți adăuga puțin bulgur opărit, dar nu e obligatoriu. Salata va fi foarte bună oricum. Când nu am bulgur pun cușcuș mărunt sau pur și simplu sar peste el.

Citeşte şi...  Kataif (Cataif)

Cel mai bine e să consumi salata atunci când o pregătești și să nu o lași de pe o zi pe alta. Se vor pierde vitaminele și nu va mai avea același gust bun.

Și apropo, pentru acnee, știu că sună a super clișeu, dar chiar funcționează: un regim de curățare al tenului corect și o dietă echilibrată (fără exces de ciocolată, zahăr și grăsimi) merg la fix.