Reţetele cu paste mi se par cele mai bune variante pentru cinele romantice. De ce? Pentru că merg cu vin, se pregătesc repede, sunt lejere (dacă alegi variante cu sos care nu conţine multă grăsime) şi nu te fac să te simţi greoi după ce mănânci (evident, ca să poţi avea parte de activităţi fizice după cină :D).

Şi, dacă ar fi să aleg dintre reţetele cu paste, aş opta mereu pentru cele cu peşte şi fructe de mare. Dar, cum trăim în secolul vitezei, timpul folosit pentru căutarea ingredientelor e limitat, iar fructele de mare proaspete nu se găsesc chiar pe toate drumurile. Aşa că oricât de mult mi-ar plăcea mie puii de caracatiţă şi midiile, nu o să stau juma’ de zi să le caut. Dacă pică, bine, dacă nu, iaraşi bine. Sunt foarte multe alte reţete de încercat, care se ridică la aşteptările mele (cel puţin).

Îmi plac foarte mult pastele simple cu ton, usturoi, pătrunjel şi lămâie (puţină zeamă şi coajă rasă). Demenţiale! Pastele cu ton pot fi pregătite în mai multe variante, chiar şi la cuptor.

Mai ţin minte că mai mâncasem paste cu sardine şi în redacţie la Good Food. Era o reţetă mai complicată, pe care nu am reţinut-o. Am ţinut minte doar că mi-a plăcut foarte mult combinaţia de paste cu sardine.

Citeşte şi...  Muhammara - pastă libaneză de ardei copt și nuci

Aşa că mi-am zis să mai încerc nişte combinaţii până găsesc ceva care nu dă greş. Şi am dat de jackpot într-un final! Cred că este cel mai bun sos pentru paste din câte am pregătit vreodată. Plus că este super avantajos că se poate pregăti în avans – ca să nu îţi miroasă părul a ceapă prăjită la cina cu iubi. Win-win, nu?

Paste cu sardine, capere şi măsline – 6 porţii

Toacă mărunt 1 ceapă albă medie. Încinge 2 linguri de ulei într-o cratiţă lată nonaderentă. Sotează ceapa până devine translucidă, apoi adaugă 6 căţei de usturoi tocaţi mărunt şi sotează-i împreună cu ceapa 1 minut. Adaugă conţinutul a două conserve de sardine în ulei (2x120g am folosit eu) şi mărunţeşte peştele cu lingura de lemn sau de plastic, în timp ce amesteci din când în când. Apoi adaugă o conservă de 400g de roşii (tocate sau întregi), amestecă şi mărunţeşte cu lingura bucăţile mai mari. Presară 90g de capere scurse bine (am pus un borcănel întreg – dacă ai un borcan mai mare, merg cam 2-3 linguri) şi 150g măsline kalamata fără sâmburi (rondele sau tocate grosier). Dacă sosul ţi se pare foarte gros, poţi adăuga 50ml de apă, maximum 100 ml – ai grijă să nu iasă apos. Lasă-l pe foc 5 minute şi sosul e gata. Adaugă 1 legătură de pătrunjel proaspăt tocat.

Citeşte şi...  Gata în 30 de minute - șniţele la cuptor

Fierbe 500g de paste scurte (eu am folosit fusilli) conform instrucţiunilor de pe pachet, apoi scurge-le bine şi amestecă-le cu sosul. Poţi servi pastele cu făşii de parmezan sau pătrunjel în plus.

Dacă pregăteşti sosul în avans, adaugă pătrunjelul chiar înainte de servire, ca să nu îşi piardă aroma. Pentru asezonarea sosului foloseşte piper şi/sau fulgi de ardei iute. De sare nu va fi nevoie pentru că sardinele, caperele şi măslinele sunt deja sărate. Dar poţi pune o linguriţă de sare în apa în care fierb pastele.

Pentru efect la servire, aşază pastele fierte simple pe farfurie, apoi adaugă peste ele sosul şi presară pătrunjel. Nu uita de vinul alb. Să aveţi poftă!