Când eram copil muream de poftă când făcea mama șnițele. Cred că și acum copiii sunt la fel de înnebuniți după ele, dar nu știu cât de înnebunite sunt mamele să le facă. Eu știu că mie nu îmi place să mă afum, să schimb uleiul din tigaie de zece ori, să stau să aștept după fiecare șnițel în parte să se pătrundă carnea. De aceea nici nu prea fac șnițele acasă, ci le comand în oraș în câteva locuri preferate (la Casa armatei sunt printre cele mai bune – vara e o adevărată plăcere să stai pe terasă să iei prânzul sau cina cu cineva drag).

Deci vă dați seama cât am sărit în sus de bucurie când mi-am întrebat iubitul, pe când mergeam la întâlniri, care e mâncarea lui preferată și mi-a răspuns cu gura până la urechi: ”Șnițelele!”.

Am avut o tentativă la început să-i fac, dar mi-am pierdut răbdarea și i-am spus să se obișnuiască cu ideea că șnițele o să mâncăm mai ales în oraș, iar acasă mai răruț, că-i mai drăguț.

Daaaaar întretimp am avut tot felul de tentative, mai citisem și prin reviste că cică dacă le faci la cuptor, pot ieși la fel de bune. M-am îndoit de treaba asta și am amânat să încerc. Desigur că m-am înșelat. Au ieșit cele mai crocante și aurii șnițele pe care le-am făcut până acum. Și nici măcar nu am folosit ingrediente speciale (deși de abia aștept să încerc crusta cu lapte bătut, cu parmezan, cu mix de ierburi, coajă rasă și zeamă de lămâie).

Citeşte şi...  Mic dejun leneş

Cele mai crocante șnițele la cuptor

Am folosit o bucată de mușchi de porc de aproximativ 1,5kg (mușchi de porc sau cotlet fără os e același lucru). Dacă nu ai chef să tranșezi tu carnea, poți cumpăra direct felii de mușchi pentru șnițele, dar costă mai mult, iar dacă ai un cuțit bun operațiunea se face repede. Am tranșat mușchiul în 8 felii egale, apoi le-am acoperit în folie alimentară și le-am bătut cu partea netedă a ciocanului de șnițele. Poți să faci asezonarea direct pe carne, în oul bătut sau în crusta de pesmet. Mie îmi place să adaug sarea și piperul în ou, după gust. Am bătut 2 ouă, am adăugat sare și piper. În două farfurii separate am pus 200g de făină și 200g amestec mălai cu pesmet (cantități egale). În acest punct poți da drumul la cuptor pe treapta medie-înaltă (190-200C). Șterge carnea bine cu un prosop de hârtie. Trece fiecare felie de carne prin făină, scutură excesul, trece-o prin ou, apoi prin amestecul de pesmet. Așază câte 4 șnițele într-o tavă în care ai pus hârtie de copt. Folosește un spray cu ulei să stropești carnea, dacă vrei să fie super crocant și auriu. Merge și fără ulei, diferențele nu sunt mari. Oricum carnea de porc este grasă, iar crusta nu o să rămână uscată de tot. Coace șnițelele câte 7-10 minute pe fiecare parte (în funcție de grosime, timpul variază). Dacă ai loc în cuptor, poți pune câte 2 tăvi și termini mai repede.

Citeşte şi...  Waffles - răsfăţul dimineţilor friguroase

De servit, se pot servi cu o multitudine de garnituri: de la clasicii cartofi prăjiți sau făcuți piure, până la broccoli opărit sau salată de morcovi în stil marocan (obsesia noastră din ultima vreme). Nu uita să adaugi zeamă de lămâie pe șnițel. Este o practică veche, dar eu de abia am descoperit-o. Carnea va căpăta un gust revigorant.

Șnițele gata în 30 de minute? Cu totul? Da! Se poate. Și nici nu trebuie să speli tigăi soioase sau să miroși a prăjeală. Doar suntem doamne, nu? :))))))

Când am făcut ultima dată șnițelele astea, era și al meu bărbat lângă mine și mi-a zis cu entuziasm ”Ia să vezi că pot să fac și eu așa. Nu-mi vine să cred ce simplu e!”. Ce să mai zic? Decât ”De abia aștept să te văd :)))))”.