La insistenţele publicului, postez mai repede reţeta de cinnamon rolls cu care încă experimentez într-un mod foarte delicios. Pe principiul „viaţa e greu, las’ că mă sacrific eu” (genial, Mazi!), ultimele zile mi-au umplut casa cu o aromă puternică de scorţişoară, unt, zahăr caramelizat şi chifle pufoase aburinde.

După ce prima dată mi-au crescut de mi-au ieşit din formă, ca mai apoi să se lase mai greu de convins, în sfărşit am găsit o variantă de mijloc care să mă statisfacă pentru moment.

Mai întâi, am amestecat 500ml de lapte integral cu 90g de zahăr şi 120ml de ulei într-un castron, pe care le-am dat puţin la microunde ca să se încălzească bine, fără să fiarbă. Am dizolvat în amestecul de lapte 7g drojdie uscată (1 pliculeţ, dar poţi folosi 15g de drojdie proaspătă). Am mixat bine cu un tel şi l-am lăsat deoparte. Separat am cântărit 600g de făină, din care am lăsat 100g deoparte. Am încorporat cantitatea mai mare de făină (deci cele 500g) în lichid şi am amestecat bine cu o lingură. Am acoperit castronul cu folie alimentară şi am lăsat aluatul să crească 1 oră.

Făina rămasă am amestecat-o cu 1/2 linguriţă praf de copt, 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu şi 1 linguriţă de sare.

Citeşte şi...  Bagels

După ce a trecut ora, am încorporat şi făina rămasă în aluat, apoi am frământat totul puţin, cât să se lege bine.

Am topit 3/4 pachet de unt (trust me, merită!) şi l-am lăsat să se răcească puţin. În alt castron am amestecat o cană de zahăr cu muuultă scorţişoară (cred că am pus mai mult de un plic – ideea e să te izbească mirosul de scorţişoară, pentru că e singura mirodenie din toată povestea asta şi singura care oferă aromă aluatului).

Încinge cuptorul la 200°C. Unge cu puţin unt o formă de tort. Întinde aluatul într-un dreptunghi lung de aprox 30cm şi lat de aprox 10cm. Unge suprafaţa cu untul topit (păstrează 2-3 linguri de unt pt mai încolo – yeah, it gets better). Apoi presară amestecul de zahăr cu scorţişoară (la fel, păstrează 2-3 linguri pentru mai încolo). Rulează după latura cea mai lungă, apoi taie sulul obţinut în 8 bucăţi. Aşază-le uşor distanţate unele de altele în forma pregătită. Dă-le la cuptor.

Amestecă untul păstrat cu zahărul şi scorţişoara păstrate. După ce chiflele au început să crească şi au acoperit toată suprafaţa formei, toarnă peste ele untul aromat. That’s the stuff!

Şi lasă-le la cuptor până când se rumenesc frumos. Gata! Enjoy cu cafea, la micul dejun, la brunch, pe ascuns când ţii dietă, cu prietena cea mai bună, cu mama, cu tata, cu purcelul, fă-le cadou cuiva drag. Sunt atât de bune încât ar putea încheia războaie. Heck, eu mi-aş preda armele instantaneu.

Citeşte şi...  Pancakes cu afine şi caramel

rolls