Deseori e bine să te lovească inspiraţia când ai frigiderul plin de tot felul de alimente de care aproape ai uitat sau le-ai cumpărat pentru că ţi s-au părut interesante şi nu ai ştiu ce să faci cu ele. (Deja îmi zboară gândul la Oana de la Chicineta, care mi-a povestit mai demult că a lăsat să strice în frigider bunătate de brânză franţuzească.)
Aşa m-am trezit eu la un moment dat că îmi rămăsese o bucată de butterfish pe care nu mai vroiam să o mănânc simplă. Fusesem de curând în vizită la OSTMarkt, devenit recent unul din magazinele mele preferate, şi m-am simţit atrasă de vitrina cu peşte afumat care era plină ochi. Neştiind din ce să aleg (pipoţica mea mâncase doar câteva sortimente de peşte afumat, din supermarket, de o calitate mediocră), m-am lăsat tentată de un peşte cu carnea albă şi grasă. Am aflat de la vânzătoare că se numeşte butterfish. Tot ea mi-a spus cum se numeşte în română şi alte limbi, mi-a oferit şi alte detalii (îmi aduc aminte că a vorbit mult), dar eu eram condusă de poftă şi deja începusem să inventez reţete. Deci îmi cer scuze că nu pot să vă ofer mai multe informaţii despre peştic. E bun.
M-am gândit că nu ar fi tocmai ideal să las să expire nici o cutie de cremă de brânză. Aşa că am amestecat în robotul de bucătărie 200g cremă de brânză, 150-200g de butterfish afumat, 1 rădăcină de hrean, rasă, şi am asezonat bine. Am transferat totul într-un castron si am dat la rece.
S-a mâncat repede pe pâine prăjităcu pătrunjel şi ceapă verde. A fost atât de gustos încât până şi mofturosul meu, care nu prea mănâncă peşte, a zis ca a fost bun.
Este o reţetă foarte simplă şi nu mai poţi avea scuza că nu ai „timp” să găteşti. Cred că poţi încerca orice peşte afumat. Combinaţia cremă de „brânză + hrean + peşte” nu cred că poate să dea greş.