… este pâinea făcută în casă.

Weekendul acesta am copt o pâine pe care o fac deseori, dar de data aceasta am făcut-o pentru cineva drag şi parcă a ieşit mai frumoasă ca de obicei. Sincer acum, mi-a fost tare greu să mă abţin să fur un colţ.

Se face foarte uşor. Am amestecat într-un bol 3 cups* de făină albă de grâu, 1/2 cup făină de secară, 1 linguriţă de sare, 1 pumn seminţe de in, 1 pumn seminţe de mac, 1 pliculeţ (7g) de drojdie uscată, 2 linguri de zahăr. Separat am pus la încălzit 1+1/2 cups de lapte integral şi am amestecat bine în el 2 linguri de unt. Laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte, altfel va dezactiva drojdia şi pâinea nu va mai creşte.
Am încorporat amestecul de lapte în ingredientele uscate şi am frământat până când aluatul nu s-a mai lipit de mână. Am acoperit totul cu un şervet de bucătărie şi am lăsat pâinica să crească timp de 1 oră, la loc călduţ.

Între timp, am încins cuptorul ca să fie cald în bucătărie. Am împărţi aluatul în 3 bucăţi pe care le-am dat formă de suluri. Am făcut o împletitură clasică şi am aşezat pâinica într-o formă de cozonac. Am acoperit-o din nou cu şervetul de bucătărie şi am mai lăsat-o să crească 30 de minute.

Citeşte şi...  Florentina

Înainte să o dau la cuptor, am uns pâinea cu lapte (se poate și cu apă sau ou) şi am presărat un amestec de seminţe (susan, mac, in şi fenicul – cantitatea de seminţe de fenicul a fost mai mică decât celelalte pentru că sunt foarte aromate). Am lăsat-o să se coacă la foc mic, până s-a rumenit bine.

Am primit cuvinte de laudă pentru pâinica minune. Eu voi continua să cumpăr sacii de 25kg de făină (când nu am de unde să cumpăr/primesc făină de la moară) şi în casă la noi va mirosi mereu a pâine proaspăt coaptă, făcută cu multă grijă şi dragoste. Nu ştiu ce părere aveţi voi, dar eu nu mai suport să dau o grămadă de bani pe o pâine plină de E-uri, sfărâmicioasă, elastică, plină de aer şi naiba mai ştie ce alte substanţe.

Şi nu cred în termenul de valabilitate a pâinii. De ce ar expira un aluat copt făcut din apă, făină şi sare (în cazul pâinii clasice)?


*1 cup = 250ml, deci poţi folosi cu încredere paharul gradat, dacă nu ai măsurile speciale