„- Hai să te învăţ să faci ceva mişto de tot! O să îţi placă şi o să faci mereu.”, i-am spus partenerului meu, care încă descoperă tainele bucătăriei. Cârnăciori în foietaj – o reţetă îndrăgită de marea majoritate a bărbaţilor.
Pe bune acum, arătaţi-mi-l voi pe acela care ar refuza porculeţii ăştia mici acoperiţi de foietaj, proaspăt scoşi din cuptor, alături de un pahar de bere nefiltrată (cu alcool, adevărată, nu poşircă din aia cu lămâie sau alte arome dubioase – ăia nu sunt bărbaţi, nu se pun la socoteală, fugiţi de ei :))) )
Ideea e că nu doar că o să le placă să înfulece cârnăciorii, ci e foarte posibil să facă ei înşişi reţeta. E nevoie doar de 3 ingrediente: 6 cârnăciori (semi-afumaţi, cabanos sau semi-uscaţi), lungi de aprox 25cm, un pachet de foietaj (de 800g, de obicei pachetele sunt duble şi au două foi) şi 1-2 ouă pentru uns.
Acum dificultatea mare este să îl faci pe bărbat să deosebească foile de plăcintă de foietaj, mai ales dacă el se ocupă de cumpărături. Aici e impasul multor femei, dar dacă reuşeşti garantez că situaţia e ca şi rezolvată.
Cârnăciori în foietaj – paşi simpli
Se decongelează aluatul de foietaj. Se întinde pe suprafaţa de lucru, se aşază cârnăciorii peste aluat, se acoperă complet cu aluat (pur şi simplu, se rulează aluatul peste ei, într-un singur strat). Se taie aluatul uşor cu un cuţit, la 1cm de cârnatul înfăşurat. Se adaugă următorul cârnat şi se procedează similar până se foloseşte întreg aluatul. Se presează aluatul chiar în locul unde se uneşte, după ce s-a înfăşurat cârnatul, pentru a-l sigila. Cârnaţii înfăşuraţi pot fi tăiaţi în bucăţi mai mici, dar nu e obligatoriu. Se aşază într-o tavă pregătită cu hârtie de copt, apoi se ung cu ou bătut. Tava se dă la cuptorul preîncălzit la 200 C (treapta medie spre mare). Aluatul de foietaj are nevoie de căldură mare pentru a se umfla, iar temperatura trebuie să fie uniformă în cuptor. Aşa că nu deschide cuptorul mai devreme de 10 minute. Dacă nu s-au rumenit suficient, mai lasă-i la cuptor încă 5-10 minute, dar verifică pentru că se pot arde uşor.
Al meu s-a entuziasmat aşa că a început să le facă şi poze, mândru fiind de rezultatul obţinut.
La cât de uşor se fac, nu m-ar mira dacă a-i dubla sau tripla cantitatea pentru gustări calde la o seară cu prietenii. Sună a clişeu, poate, dar e mult mai plăcut să îţi chemi oamenii dragi acasă la o gustare caldă, decât să stai în barurile/cafenelele pline de fum, cu muzică dubioasă şi în gălăgie. E un obicei demodat pentru tinerii români, din nefericire.
Pentru viitoare încercări cu aluatul de foietaj, recomand şi alte variante de aperitive – la fel de rapide, dar cu ingrediente variate.