Tarta asta cred că a fost creată pentru cei cu poftă de „ceva sărat”. Pentru că, da, există şi acest tip de poftă şi doar ceva extra delicios te poate face să renunţi la o prăjitură cu ciocolată.
De curând s-a întors mama din Italia, dintr-o vacanţă luuungă şi minunată pe care îmi pare rău că am ratat-o. Şi, pentru că mă ştie ce gurmandă sunt, a decis să nu dea banii pe prostiuţe de suveniruri şi să îmi aducă parmezan. The real deal! 1kg!!!!
M-am topit toată încă de prima dată când am dat ochi în brânză cu valoroasa comoară şi mi-am spus că trebuie să mă gândesc bine cum o „investesc”.
După un mic search pe www.bbcgoodfood.com am descoperit această tartă, a cărei reţetă am modificat-o uşor. Îţi va lua ceva timp să o prepari, dar crede-mă că merită.
Pentru aluat, am mixat în robotul de bucătărie 150g de unt rece tăiat cubuleţe, 300g de făină şi 1 praf de sare. După ce amestecul a început să devină sfărâmicios, am turnat câteva linguri de apă rece din congelator şi am mixat din nou cu robotul. Apa am adăugat-o după ochi până când s-a format un aluat omogn, apoi i-am dat forma unei bile.
Am întins aluatul cu un sucitor, apoi l-am aşezat într-o formă de tartă, l-am înţepat cu o furculiţă, am aşezat peste el hârtie de copt peste care am răsturnat boabe de fasole. Am acoperit cu folie alimentară şi am lăsat la frigider timp de 1 oră.
După ce s-a scurs timpul, am copt aluatul de tartă la orb (cu tot cu boabele de fasole, fără folia alimentară) până când s-a rumenit uşor pe margini (aprox 20 de minute, dar trebuie verificat pt ca eu am un cuptor special şi toate dureaza mai mult timp să se coacă). Când a fost gata, am lăsat-o deoparte să se răcească.
Între timp, am pregătit roşiile. Am tăiat 5-6 roşii mari (din curte de la tata 😀 ) în felii groase, le-am aşezat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi le-am dat la cuptorul încins la foc mediu, timp de 1 oră (dacă ai loc în cuptor, poţi coace roşiile în acelaşi timp cu aluatul de tartă).
Când roşiile au fost gata, le-am scos din cuptor şi le-am lăsat să se răcească puţin pentru a le putea manevra. În acest timp, am pregătit umplutura. Cu un mixer am bătut bine 3 ouă (recompensă de la ouătoarele mele dragi), 1 praf de sare, 1 linguriţă de busuioc uscat şi 200ml de smântână lichidă (1 cutie mică).
Am aşezat feliile de roşii peste aluatul de tartă, am turnat apoi amestecul de ou şi am presărat 1 pumn generos de parmezan (pe care l-am tăiat cubuleţe, I found it much tastier this way). Totul a mers la cuptor aprox 30 de minute la foc mediu, până când tarta a devenit frumoasă şi rumenă.
E perfectă pentru picnic, pentru luat la pachet, pentru brunch cu prietenele sau la un prânz de vară în grădină.